zemuogiupievele

Dienoraščio įrašas: 2011-08-21

630

 

Meno kalbą trumpam paliksiu. Šiandien norėčiau pamintyti kas tai per daiktas estinė patirtis :)

Tarkime, kad egzistuoja specifinis suvokimo būdas, kurį galime pavadinti estetiniu. Pavyzdžiui, kokį nors objektą galima suvokti moksliškai, taip pat ekonomiškai, politiškai ir kt. Tarp įvairiausių suvokimo būdų yra ir toks, kurį įvardijome kaip estetinį. Kuo jis skirsis nuo kitų? Kuo estetinis suvokimas yra specifiškas?

Pasak XVIII amžiaus pabaigos filosofo Imanuelio Kanto, išskirtinė estetinio suvokimo ypatybė yra nesuinteresuotumas. Anot filosofo, žmogus pirmiausia yra morali būtybė, tai reiškia, kad jis sugeba kitus žmones suprasti ne kaip priemones savo tikslams pasiekti, bet kaip savaime vertingus ir nepakeičiamus. Be to, žmogus ne tik kitus žmones, bet ir gamtą sugeba suprasti kaip savaime vertingą, nepakeičiamą ir unikalią.

Toks supratimas yra galimas, kai vertiname gamtą nesuinteresuotai. Kitaip nei karvė, kuri žolę pievoje supranta tik kaip maistą, žmogus turi galimybę išsivaduoti iš praktinio požiūrio ir pasižiūrėti į pievą be jokio intereso. Būtent toks daiktų suvokimas ir yra estetinis.

Didžiąją laiko dalį žmonės aplinkinį pasaulį suvokia per savo intereso ir naudos prizmę: taip žiūrėdamas į mišką gali skaičiuoti kokios naudos suteiks mediena; vis dėlto pasak Kanto, mes turime galimybę kartais išsilaisvinti iš šio varžančio naudos principo ir tik tuomet būsime pajėgūs suprasti bei įvertinti miško peizažo grožį. Miškas kaip išteklių šaltinis yra pakeičiamas, jis pats savaime mūsų nedomina. Tuo tarpu estetiniam suvokimui yra svarbus būtent šitas konkretaus miško peizažas, šitas medis, saulėlydis arba žmogaus kūnas.

Nesuinteresuotumas nėra tiesiog intereso neturėjimas, abejingumas. Dėl savo dėmesio konkrečiam objektui (įsimylėjus gražiausiu tampa šis veidas ir jis nepakeičiamas jokiu kitu) nesuinteresuotumas yra pati aistringiausia ir aktyviausia intereso forma. Taip pat svarbu pabrėžti, kad sugebėjimas atsitraukti, pažvelgti į gamtą tarsi iš šalies, nesuinteresuotai yra prigimtinė ir esminė žmogaus savybė. Nuo gyvūnų mus skiria ne tik sugebėjimas moraliai elgtis, bet ir grožėtis pasauliu.

Edgaras Klivis Estetika ir meno filosofija, Kaunas, 2009m.

solo-vejas 0

laba, zemuogiu pievele,
gal ne tau isreiksiu sia nuomone, o kantui, be ja priimsi asmenskai, turbut todel, bent jau, kad pasinaudojai, arba geriau, atradai sau pasiteisinima(jokiu budu to nepriimk kaip klises.
jis sako " nesuinteresuotumas". cia iskart kyla klausimas ar nesuinteresuotumas yra suvokiamas ar ne? bet abiejais atvejais "nesuinteresuotumas" buna suinteresuotumas nes zmogus negali vertinti objektyviai. jei jis zoles cnevertina kaip karve o kaip zmogus, vistiek yra suinteresuotumas.jo nebutu tik tuo atveju jei nebutu zmogaus zoles arba abieju is ju. zmogus jau toks padaras kuris iesko sau naudos nors nevisad tai suvokia. isnyktu zole ar medziai ar ezerai- jis suvoktu kad gamtoje trukumas,nes patsai yra is gamtos ir tai jam sudarytu diskomforta.
o jei nesuineresuotumas yra aistringiausia ir aktyviausia forma, tada reiketu pakalbeti apie aistra ir forma. aistra gali kilti bet kokiai formai(prielaida. bet ar aistra yra formos tikrove. dazniausia aistra yr

solo-vejas 0

a saviapgaule kuria sunku nusivilti, bet nusivylus sunku atsigauti.aistra uzkuria netikri, nerealus daykai., nes aistra kaip ziezirba, priesinga meilei kaip amzinai ugniai. aistra neatskiriama nuo meiles bet ji dazniausia supainiojama su meile. juk darbus reikia daryti ne is aistros, bet is meiles, o toje meileje jau yra aistros.
tikiuosi neisizeisi, butu malonu pafilosofuot.
visa ka norejau pasakyti sia tema " mylekim ne uz tai kokie jie yra o uz tai, kad jie yra"
su pagarba solo-vejas, no hard feelings

solo-vejas 0

is varzancios naudos mus "islaisvina" saviapgaule, nes zmogus nera kurejas jis yra griovejas. tai lb tiksliai pasakyta sliogerio niekio varduose. kad kazka sutverti reikia kazka sunaikinti... oj uzsifilosofovau

colibri 0

labai gerai užsifilosofovai, solo-vejau

Aidas 0

solo-vėjas nustebino tikras filosofas tikrai ką bekurtum kažką turi sunaikinti

zemuogiupievele 0

taip ir juda visas ciklas gimsta, auga, bręsta, miršta... tad esmė apie kurią dalį mes kalbėsime... kažkam patinka nykimas, griuvimas, ok kažkam gimimas..