zemuogiupievele

Dienoraščio įrašas: 2011-08-08

120

 

Dailininko matymas

Gebėjimas piešti priklauso nuo gebėjimo matyti kitaip, taip kaip mato dailininkas, o šitoks matymas gali praturtinti kiekvieno gyvenimą. Išmokti piešti gali kiekvienas paprastas žmogus, turintis vidutinį regėjimą ir vidutinę akių koordinaciją, t.y. gebantis įverti siūlą į adatos skylutę ar pagauti kamuolį. Rankų judesiai taip pat nėra svarbiausia, jeigu jūsų raštas įskaitomas, jums visiškai pakanka tokio rankos miklumo.

Piešti nėra sunku, sunkiausia yra matyti. Galbūt galima ir netikėti tuo, juk kiekvienas puikiai mato, tačiau nemoka, nupiešti, tačiau yra priešingai. Norint gerai nupiešti reikia labai susikoncentruoti ir pažiūrėti kitaip.

Gertrūda Stein paklausė prancūzų tapytojo Henri Matisse, ar ir valgydamas pomidorą į jį žiūri kaip dailininkas. "Ne valgydamas pomidorą į jį žiūriu taip, - atsakė menininkas,- kaip žiūri visi, tačiau kai tapau - žiūriu į jį kitaip."

Daugelis menininkų sako, kad kurdami jie patiria euforinę būseną, tapant jie tampa viena su kuriamu darbu ir tapymo objektu, aplink viskas išnyksta, o daiktus jie pamato tokius, kokių paprastai nepamatysi.

"Tam, kad iš tikrųjų pamatytum, turi žiūrėti giliau, intensyviau, taigi turi būti visiškai sąmoningas ir gyvas. Supratau, kad tai ko nepiešiu, niekad gerai ir nematau, o kai pradedu piešti įprastą daiktą, suprantu, koks nepaprastas jis yra, tikras stebūklas. Tik piešdamas, aš vėl ir vėl atrandu pasaulį" Frederick Franck "the Zen of seeing"

Kitokia, menininkų išgyvenama sąmonės būsena gali pasirodyti visai nepažįstama. Bet iš tiesų mes dažnai patiriame pakitusias sąmonės būsenas įprastame gyvenime. Prisiminkime kai pradedame su įkvėpimu gaminti maistą, ar dirbti sode. Kai užsiimame rankdarbiais, klausomės muzikos..., kartais panašią būseną galime išgyventi skaitydami ar net važiuojant greitkeliu.

Prie dailininko matymo mums tereikia pridėti keliatą taisyklių. Tačiau turime jas suvokti ne teoriškai, reikia nuolat dirbti, ne tiek svarbu lavinti ranką, kiek išmokti mąstyti ir matyti. Kadangi tik nedaugelis šį gebėjimą įvaldo iki galo, dailininkai dažnai yra gerbiami ir manoma, jog jie turi išskirtinį dievo dovanotą talentą. Daugeliui žmonių piešimas atrodo mįslingas ir už žmogaus sąmonės ribų esantis užsiėmimas. Na žinoma ir patys dailininkai retai teišsklaido tą mįslingumo ūką. Jeigu jų paklaustumėte kaip jiems taip pavyksta, kad piešinyje viskas atrodo kaip tikra, jie dažnai atsakys, kad turi tam talentą, ar yra apdovanotas.

Mums tereikia pradėti. Mes kiekvienas galime tapti dailininku.

 

Kristut 0

nuostabūs Jūsų žodžiai, skaitau ir jaučiu,kaip man tai artima širdžiai, kai piešiu- tikrai esu tokios būsenos...lyg išeinu iš čia į ten....ir gyvenu kiekviename potėpyje ar brūkštelėjime,kol baigiasi įkvėpimas ir darbas užbaigtas...tai be galo malonus užsiėmimas, siūlyčiau pabandyti visiems Nes vien pats procesas- veža